РАЙОН* (rayon) материя

РАЙОН* (rayon) материя

1 февруари 2019
  • Сподели:
Изключително приятна материя на допир и много по-издръжлива, дори от вълната.
Добива се чрез регенериране от течен разтвор на целулоза /най-вече бамбук или вид специална коприва/, които дори след обработката не губят естествените си свойства.
Затова се води полусинтетична материя. Тоест, произвежда се чрез сложна синтетична обработка, но от напълно естествени материали.
Особено хубави са летните дрехи, защото за разлика от памука, стоят някак по-гладки и сякаш излъчват светлина. И името означава точно това (RayOn), от английската дума Ray, която в превод означава лъч и общият завършек на думата CotOn - памук, като намек за сходството на двете материи.
Макар че много често, при по-тънките летни дрехи, точно заради този блясък и нежен допир като от коприна, я наричат неправилно - вискозна коприна.
Но тя е много по-издръжлива от вискозата и от други материи, защото е много по-малко хигроскопична. Влакното е по-трайно, защото при намокряне не набъбва, а това го прави по-неуязвимо на механични повреди.
Хигиенните характеристики на материята са много високи. Много гладка текстилна повърхност предпазва района от замърсяване. Дори ако продукт от района е мръсен, лесно се пере.
Огромното търсене, особено в последните години на тази материя се дължи на високите ѝ потребителски характеристики, естетическия компонент и достъпната цена.
Много интересен е фактът, че още през 1664 г. англичанинът Хукан Хук, предсказа появата на такъв вид платно, макар че платът се появява много по-късно - през 1924 г. в САЩ.
Източник: Internet