PANTONE 2022: НОВО НАЧАЛО С VERY PERI

PANTONE 2022: НОВО НАЧАЛО С VERY PERI

10 декември 2021
  • Сподели:

Месец декември обикновено настъпва с приятна, празнична еуфория, но и с очакването за едно специално събитие в света на модата и дизайна – обявяването на избрания „Цвят на годината” от Pantone Color Institute. Точната дата никога не е предварително известна, което прави очакването още по-вълнуващо, а самият избран цвят успява да изненада дори и най-добрите познавачи на цветния спектър.

Тази година традицията отново бе спазена и в средата на първата седмица от декември, вече е известно, че следващите 12 месеца ще бъдат оцветени в цвят… Very Peri.

В случай, че името не ви навява никакви асоциации – не се притеснявайте, нормално е. За първи път от 23 години Институтът не е избрал цвят от наличния си каталог, ами е създал специален, нов нюанс, който носи името на растението Periwinkle (на български Зимзелен или Зеленика), цъфтящо със специфични лилаво-сини цветове.

Мисията на PANTONE 17-3938 Very Peri е да насърчава смелостта, креативността и въображението. А според Pantone създаването на изцяло нов нюанс е символично свързано с промените, които се случват в света, след интензивния период на изолация и несигурност.

Цветът ви изглежда лилав? Не го наричайте лилаво! Изпълнителният директор на Pantone Color Institute, разглежда Very Peri като „футуристичен прочит на синьото” и  наистина го откриваме като част от семейството на синия спектър.

В действителност нюансът е просто blurple (от английски: blue + purple) или  комбинация от енергично синьо и доминантно червено-виолетово. Бихме казали съвършена комбинация! Капките червено са толкова прецизно дозирани и добавени към познатото синьо,  че е трудно да не обикнеш крайния резултат.

Представяме си новия Very Peri върху структурирано палто през първите месеци от 2022, върху ефирна рокля през пролетта и лятото, върху елегантен костюм през есента и като цветен акцент през цялата година. Нюансът е достатъчно нежен, за да успеем да го интегрираме в почти всеки гардероб и стил и достатъчно универсален, за да можем да създаваме нови спомени с него дълго време. Приемаме цвета като обещание за една добра, креативна и цветна година и нямаме търпение да го настаним в ежедневието си. А вие?

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Pantone Color Institute

Източник: Fashion inside