Какво е Тенсел или иначе казано Лиосел?

Какво е Тенсел или иначе казано Лиосел?

24 юли 2018
  • Сподели:

Тенселът /Tencel®/ е името на запазената марка на наскоро изобретената тъкан, изцяло от естествени материали, наречена лиосел. Това е единствената нова тъкан, изобретена през последните 30 години. За разлика от найлона и полиестера, лиосела не се произвежда от изцяло синтетични полимери, а от чиста дървесна целулоза. Тя се добива от дървесина, от контролирани ферми за дърва, заради което се счита за възобновяем природосъобразен материал. Въпреки, че тъканта е произведена по изкуствен начин, тя се счита за естествена и съответно – биоразградима.

 
Тъканта Тенсел
Тъканта Тенсел се произвежда или изцяло от лиосел или се комбинира с други материали за постигането на различна текстура или намаляване на разходите. Тъканите направени с къси влакна тенсел наподобяват много усещането за памук. За разлика от памука, обаче, лиосела е по-малко податлив към мачкане и не се степва. Тенселът, изработен с по-дълги фибри дава на тъканта гладко копринено усещане на външен вид.
 
 
Характеристики и приложения
В чистата си форма, лиоселът е много здрав и издържа дълго време. Може да бъде смесен с редица други тъкани като памук, вълна, лен, коприна или ликра ®; може също така да бъде обработен да има различни текстури, от коприна до деним. Платът пада много добре и не се мачка, което го прави идеален за изработката на рокли и луксозни спални комплекти. Благодарение на нано технологичния си процес на производство, лиоселът има отлични свойства за абсорбация на влагата от тялото и отделянето й в атмосферата.
 
 
Недостатъци
Понеже тъканта има ниска повърхностна температура, боите не се задържат добре на нея, което може да доведе до по-бързо избледняване на цветовете на тъканта. Съществува и дебат относно екологичността на тъканта. Въпреки, че идва от естествени възобновяеми източници, отглеждани без пестициди, се използва много енергия (гориво) дървесината да бъде транспортирана от производствените заводи в Африка до Европа. Самият производствен процес също поглъща много енергия, а веществата, които се използват за третиране на фибрите се извличат от петрохимикали. Въпреки, че самите фибри са екологично чисти, то това не винаги е така с материалите използвани за боядисването им.
Източник: Internet