Често задавани въпроси (FAQ)

Какво е това?

Тук ще видите отговорите на най-често задаваните въпроси към SiSSy boutique.

Как да поръчам?

Разгледайте колекциите, след като изберете вашия модел, добавете в кошницата и следвайте следващите стъпки.

Поръчка може да направите също и на е-mail: sales@sissyboutique.bg или със съобщение към страницата във Facebook с линк на желания продукт.

Как да платя?

Заплащането на поръчаните продукти става с наложен платеж на куриера, който Ви доставя пратката или с дебитна/кредитна карта или по банков път , при който изпращането на поръчката изчаква до момента, в който парите постъпят по сметката на бутика. При използане на банков превод получавате автоматична отстъпка от 5% от стойността на поръчката.

 

 

Кога ще получа моята поръчка?

Всички модели, които са в наличност се доставят в рамките на 1 до 3 работни дни. Обикновено поръчки направени до 15 часа в работен ден се обработват и изпращат в същия ден. Поръчки направени след 15 часа се обработват и изпращат на следващия работен ден. Поръчки направени в празнични и почивни дни се обработват в първият работен ден. Всички модели, които не са в наличност са със статус "Очаквана наличност" и отсъства бутон КУПИ.

Колко ще ми струва доставката?

Транспортните разходи /стойност на услугата + % от наложен платеж /при избор на Наложен платеж// се поемат от клиента.

 

Доставка до офис на Спиди - 4.90 лв

+ % от НП /при избор на Наложен платеж/

 

Доставка до адрес със Спиди - 7.90 лв

+ % от НП /при избор на Наложен платеж/

 

 

Какво да направя, за да върна даден продукт?

По принцип, SiSSy boutique Ви предоставя 14 дни от датата на получаване на продукта, в които може да разгледате и да върнете продукта, ако прецените, че по някаква причина не бихте искали да го задържите. Стоката трябва да е в отличен търговски вид, чиста, неизползвана, без миризми /напр. парфюм, цигари/. Конкретно за Вас, за да заявите намерение за връщане, е необходимо да се свържете с нас писмено ПРЕДВАРИТЕЛНО през формата за контакт. Подробна информация може да откриете тук: Връщане. При връщане на продукт клиентът поема куриерските разходи.

Кога се възстановява сумата за върнат продукт?

Възстановяването на сумата за върнат продукт се извършва в рамките на 14 работни дни от получаване на обратната пратка по банков път.

Кои стоки не подлежат на връщане и замяна?

Бижута /обеци, колиета, гривни/, бански, бодита, шапки, чорапи, бельо /бикини, боксерки, прашки, бодита и други продукти, характеризиращи се като бельо/ 

НЕ ПОДЛЕЖАТ на връщане и подмяна по хигиенични причини.

 

Искам да задам други въпроси...

В случай, че не намирате отговор на някой отвъпросите си тук, с радост ще отговорим на запитването Ви, което може да направите през формата за контакт, със съобщение към страницата във Facebook или на е-mail: sales@sissyboutique.bg.

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас