ДЪНКИ, ДЖИНСИ и техните разновидности

ДЪНКИ, ДЖИНСИ и техните разновидности

24 декември 2018
  • Сподели:

Бихме искали в този материал, да разясним с няколко думи особеностите на всеки модел. За сега ще коментираме само кройката и няма да се спираме на избелването или протриването им, макар че и от тях много зависи, как дадени дънки ще застанат на дупето и краката ви.

 

ORIGINAL - класическият прав модел, познат на всички още от появата на самите дънки.  

 

RELAXED - отпусната кройка, по-свободни около бедрата, което ги прави много удобни в ежедневието.

 

REGULAR - унисекс модел, по-свободни не само в бедрата, но и около ханша.

 

SKINNY - много тесни. Не са подходящи за дами с едри бедра и прасци. Но стягат доста бедрата и повдигат дупето. Все пак при много големите размери, производителите се съобразяват с това, че пълните дами не желаят да подчертават пълните си крака и не ги правят чак толкова впити, каквито са при малките номера.

 

SLIM - по тялото и краката, но не така плътно като при скини моделите, особено под колената. Това е нашият фаворит, а и най-предпочитаният модел според нас, дори от дамите, на които не им стоят особено добре. Визираме жените с много едри бедра и прасци.

 

TAPED - /вталена кройка/ общо взето са като Слим фит моделите.

 

ДЖЕГИНГС - още по-прилепнал от скини дънките. Обикновено обаче са от по-тънък и много еластичен плат - смесица от деним и голям процент ликра. Много напомнят клиновете. Самата дума джегингс е съвкупност от jeans (дънки) и leggings (клин). Може  да се съчетае най-добре с дълъг, уголемен тишърт, пуловер, рокля или тренчкот.

 

BOOT - BOOTCUT - за дами с широки прасци. Те са по бедрата и коленете, но надолу се разкроява леко. Идеален избор и за по-ниски дами, защото дават допълнителна дължина на краката. Могат да се носят от дами с всякакви форми, защото освен че издължават, те създават баланс между дупето и глезените. Дължината е по-голяма, за да може да покрие обувката и така да издължи краката допълнително. Различават се от клош моделите по това, че са по-тесни в бедрата и коляното. Но, точно това им позволява да стегнат и оформят допълнително бедрата и да направят фигурата по-стройна.

 

КЛОШ - /разкроени/ и днес този модел дънки си е запазил славата и интереса сред дамите. Общо взето не е излизал от мода, само е вегетирал за малко. Разкроението може да започва от коляното надолу (чарлстон) или още от бедрата. Идеални за дами тип амфора /с по-тясна талия/. Различават се от bootcut най-вече по това, че не са стеснени допълнително в коляното. Те са за по-високи дами и не е нужно да покриват обувките. Разкроените модели не са подходящи за ниски дами с пищни форми за разлика от bootcut моделите. На външен вид си приличат, но стоят по съвсем различен начин след обличане.

 

STRAIGHT - прав модел. По-добро решение за не особено дълги и прави крака. Преимуществата им се състоят в това, че изправят краката и ги издължават.

 

LOOSE - изобщо не пречат на движението, защото са по-свободни в ханша, а и като цяло са по-широки. Подходящи за хора с повече килца около талията. Комбинират се само със спортно облекло. А и самият модел е подходящ за работа и активен начин на живот.

 

MOM - (на мама дънките) с по-висока талия и прав, леко стеснен в глезена крачол. Много удобни за вече раждалите жени (с не до там тънка талия и леко издадено коремче). Подходящи и за млади дами и за жени на средна възраст. Точно заради това се завърнаха с трясък от 80-те години, когато беше големият им пробив на пазара.

 

BOYFRIEND - (на гаджето дънките) кройката им е по-мъжка. Това са свободни, по-широки дънки, с дълбоко дъно. Крачолите са свободни и в края се стесняват. Доста са комфортни, но не са най-подходящите дънки за женствена фигура. Те са по-спортни и ежедневни. Предлагат се предимно с разкъсвания, протривания и най-различни детайли по тях.

 

ТИП ЦИГАРА - крачолите са прави и малко по-тесни. Свършват около и малко над глезена (принципно точно на кокалчето).

 

CARROT CUT - морков. Подобни на слим модела, но малко по-свободни в бедрата, а по-тесни под коляното. Не са подходящи за дами с широки прасци. Носят се повече от мъжете и правят краката нереално слаби. Това са дънките, които не бихме препоръчали за дамите.

 

DROP CROTCH - виснал чатал, но не чак като потур.

 

TWISTED - по-ниска талия и прави крачоли. Закопчаването е обикновено с копчета. Често са със състарен ефект и доста детайли по тях, което ги прави неподходящи за офиса.

 

CROPPED - (oтрязани) това са онези дънки, които са отрязани под или около прасеца. Сега са много модерни. Обикновено са с разнищен подгъв, леко разкроени под коляното. Удобни и приложими за ежедневието, ако имате дълги крака и обичате да носите високи обувки с платформи или токчета. Носят се и с боти тип „чорап“. Тяхна разновидност са cropped скинитата, които пък се стесняват от коляното и могат да се носят и от ниските дами. Те вече са подходящи и за съвсем ниски обувки /пантофки, кецки, сандали с равна подметка/.

 

Това са моделите, които най-често са на пазара. Това е  някаква ориентировъчна информация, без претенция да е напълно изчерпателна или на 100% припокриваща се с вашите представи.

Защото има и такива модели, които на пълна дама ще стоят като SLIM, но на по-слабичка, примерно като BOYFRIEND. А и в света на модата нищо не е твърде категорично и винаги може да има съчетаване на различни елементи от един и от друг модел. Самото телосложението на хората също е много различно и от там дрехите могат да стоят по различен начин. Като дадем свобода и на собственото си въображение, никой не е в състояние да ни накара да носим някоя дреха по начина, по който е проектирана. Затова понякога не може да се каже, какъв точно е модела.

Източник: Internet